GSS Gelir Tespiti





Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kapsamında Gelir Tespiti Yaptırmayı Unutmayın!



   01.01.2012 tarihinden itibaren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, tüm maddeleriyle birlikte yürürlüğe girmiş oldu. Buna göre Türkiye’de yaşayanlardan tutuklu ve hükümlü, er , erbaş ve yedek subay okulu öğrencileri, sözleşmeli ülke adına sağlık yardımları karşılananlar, geçici 20. madde kapsamındaki banka ve sigorta şirketlerinin sandıkları kapsamında bulunanlar, milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile bunların emeklileri ile dul ve yetimleri hariç tüm insanlar zorunlu olarak ‘genel sağlık sigortası’ kapsamına alındı.


Gelir Tespiti Nerede Yaptırılır?

Gelir tespiti yaptırması gereken herkes, ikamet ettiği yerdeki Sosyal Yardımlama ve Dayanışma Vakfı'nda(SYDV) Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında Gelir Testi yaptırmalıdır. Şahıs ailesinin ikamet adresinin bulunduğu şehrin dışında öğrenci olsa bile 25 yaşına kadar ailesinin bağlı bulunduğu SYDV’de gelir testi yaptırmalıdır.(Mesela aileniz Kayseri'de ikamet ediyor ve siz de Adana'da öğrencisiniz. Bu durumda Gelir Testi yaptırmak için Kayseri'ye ailenizin bağlı olduğu SYDV'ye başvurmanız gerekecektir.)





Genel Sağlık Sigortası kapsamında borcum var mı?
Borcunuzun olup olmadığını öğrenmek için tıklayın!





Kimler Gelir Tespiti Yaptırmalı



Öğrenci olmayıp 18 yaşını doldurmuş olanlar
Herhangi bir sağlık güvencesi olmayanlar
Emeklilik süresi dolmuş olup yaşının dolmasını bekleyenler
Bağkurlu olup bağkur borcunu yatıramayan şahısların eşleri (kendisi yaptıramaz)
Sigortalı olarak çalışan; fakat 30 günden az sigorta primi olanlar(part-time çalışanlar)
Stajyer öğrenciler(4a konumundakiler hariç)
Öğrenci olduğu halde 25 yaşını dolduranlar

Her Yıl Gelir Tespiti Yaptırılmalı mı?
SGK’nın son düzenlemesine göre bir haneye uygulanan gelir testi varsa, aynı işlem tekrarlanmaz. SGK her yıl güncellemeyi kendisi yapar, hanenin gelirinde değişiklik varsa buna istinaden yeni işlem yapılır.
Gelir Tespiti Sonucu Değişir mi?
İşlemin sonuçlanmasından sonra SGK tarafından gelir tespiti yaptıran kişiye tebligat gönderilir ve tebligat şahsa ulaştıktan sonra 15 gün içinde itiraz etme hakkına sahiptir.(İtiraz Vakıflara yapılır) İtiraz Vakıf tarafından değerlendirmeye alınır ve tekrar sonuçlandırılır.

                                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen küfür ve hakaret içeren yorumlardan kaçınınız. Eğer bir sorunuz varsa en kısa sürede cevap verilecektir.